2015. május 26., kedd

A bogyoszlói Tölösi-erdő

Győr-Moson-Sopron megye közepén, a Rábaköz szívében, egy alig 600 fős település, Bogyoszló keleti határában található egy kis területű, de változatos erdő. A Tölösi-erdő, nevét a tölgyfáról kapta, ez a fafaj az erdő meghatározó fatípusa. Az erdő a régi Rába és mellékfolyóit kísérő tölgy-kőris-szil maradványerdők egyike, s ennek a maradványjellegnek az öröksége a változatos tavaszi virágözön.    
               
Odvas keltike

Tavasszal lépni nem lehet a fák között az odvas keltikék (Corydalis cava) tömegétől, amit itt-ott kisebb-nagyobb csoportokban megszakít az orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) kéksége. Egy másik nagy számban jelentkező növény a berki szellőrózsa (Anemone nemorosa) az erdő alját felváltva uralja az odvas keltikével.
Berki szellőrózsák
A keltike alkonya után előtörnek a nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum) és indás ínfű (Ajuga reptans) tövei, a hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) karcsú szárú virágai, majd őket követi a fürtös (Polygonatum multiflorum) és a széleslevelű salamonpecsét (Polygonatum latifolium). A fák sűrű árnya alatt felbukkant néhány tő gyöngyvirág (Convallaria majalis) is. Ez az illatos virág a tölgyes erdők jellemző növénye, itt viszont csupán néhány tőre koncentrálódik az állománya.
Kora nyáron bontja lila szirmait a csalánlevelű harangvirág (Campanula trachelium), ami leginkább az erdei utak, tisztások mentén nyílik, ugyanúgy, mint az erdei tisztesfű (Stachys silvestris). Az erdő világosabb részein nyáron sokfelé nyílik a szegfűbogyó (Cucubalus baccifer) és az erdei varázslófű (Circaea lutetiana) fehér virága. 
Harangvirág
A Tölösi-erdő mellett szorosan húzódó kis kiterjedésű rétek gazdag növény és állatvilágot őriznek meg. Növények közül a legfontosabb az erdő szélén felbukkanó védett orchideafaj, a széleslevelű nőszőfű. A réteken ritkaságként néha felbukkan egy másik orchideafaj, az agárkosbor. A terület harmadik védett ritkasága a néhány tövet számláló kornistárnics-állomány.
Az erdő és a rétek szélét jelentő kökényes, galagonyás, azaz az áthatolhatatlan bozótos számos védett ízeltlábúnak is otthont nyújt. A Tölösi-erdő környezetében eddig több, mint 40 fajta nappali lepke és több szitakötő is felbukkant. Nappali lepkék közül a legértékesebb a kis rókalepke, a faját csupán egynéhány példánnyal képviseltető szilva-csücsköslepke, a kis fehérsávoslepke, a nagy rókalepke. Valamivel nagyobb számban fordul elő a nagy tűzlepke, a fecskefarkú lepke vagy a tölgyfalepke. Bogyoszló környékének 6 védett szitakötőfaja közül 4 megtalálható az erdő közelében. A lápi acsa, a mocsári szitakötő, a feketelábú szitakötő és eddig csak itt mutatkozott az Európa-szerte ritkaságnak számító erdei szitakötő.
Egyéb látványos rovarfaj az erdőben élő, mindenki által ismert nagy szarvasbogár, korhadt fákon található a nagy bíborbogár és a közepes bíborbogár és a ritkán felbukkanó erdei szömörcsög nevű gombán táplálkozó vörösnyakú dögbogár. A réteken tömegével ciripelő mezei tücsök, a nagy számú fekete és kétsávos gyalogcincér, a májusban hangos énekbe fogó védett fogasfarkú szöcske vagy a nyár vége felé felbukkanó ragadozó rovar, az imádkozó sáska jelenléte csak ízelítő az ízeltlábúak sokszínű listájából.

Atalanta-lepke
Hüllők és kétéltűek közül megemlítendő a lábatlan gyík, a fürge gyík, az erdei béka, a vöröshasú unka és a pettyes gőte állománya. Madarak közül a több éve itt fészkelő hollópár és a rétek fölött ritkán felbukkanó vadászó fekete gólya említendő. Emlősök közül az őz, vaddisznó, mezei nyúl a leggyakoribb. Szerencsés esetben össze lehet futni a sünnel is. Érdekességként megemlítendő, hogy míg a faluban és a Petlendi-erdőn (Bogyoszló nyugati erdeje) gyakori a mókus, addig a Tölösi-erdőn még nem sikerült megfigyelnem.

Említés érdemel a terület gombavilága is. Csak néhány jellegzetes faj: nagy őzlábgomba, karcsú őzlábgomba, piruló őzlábgomba, nyári laskagomba, kései laskagomba, júdásfülegomba, piros csészegomba, szarvasagancsgomba, széngömbgomba, különböző tinóruk, tölcsérgombák, taplógombák és tintagombák.

Karcsú őzlábgomba

Végezetül megjegyzendő, hogy a változatos életközösséget, úgy tűnik az erdő kezelői kevesellik, ugyanis néhány éve, mikor az erdészház előtti pihenőt kialakították, mesterségesen telepítettek be bogláros szellőrózsát, tőzikét és hóvirágot. Ezek a fajok ugyan jellemzői a keményfás ligeterdőknek (közülük néhány elő is fordul a nyugatra húzódó Petlendi-erdőn), de mivel az erdő más részein nem fordulnak elő, csak a kialakított tisztásokon és ott is egy-egy csoportban hajtanak, ebből következik, hogy jelenlétük az emberi beavatkozás eredménye, ahogy a szép, de az erdei virágok harmóniájától nagyon elütő kerti hagymások jelenléte is, mint a jácint, tulipán és a krókusz!

A tavasz első virágai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

+18 Intim pillanatok lencsevégen

A blogbejegyzés nemcsak 18 éven felülieknek ajánlott!!! Pikáns képek a természetből!!! Tavasz van, virágzó húsos som Kedves kív...