2015. szeptember 5., szombat

Kaszálórétek, láprétek, vizes élőhelyek értékei

                                      
                                               Fekete nadálytő
Az erdő évszakos változásait könnyebb bemutatni a képek segítségével, hiszen a fák lombtakarója mindig elárulja, hogy épp melyik évszakban járunk. A rétek növényvilága viszont később kapcsolódik be a virágzási körforgásba, hiszen nagy részüket tavasszal olvadékvíz borítja, ami csapadékosabb években akár májusig is pangó vizet eredményez.

 
 
Réti kakukkszegfű

                     
                            Vízikáka
A rábaközi rétekről hiányoznak azok a tipikusan tavaszi védett növények, melyek számos helyen megtalálhatóak, pl.: tavaszi hérics, kökörcsin. Ennek az oka a korábban említett pangó víz, hiszen a hérics és a kökörcsin fajok is a szárazabb területeket részesítik előnyben. Nálunk a rétek szárazabb részein az első jelentősebb virág a réti kakukktorma és az őt kísérő apró termetű nefelejcs, ezt a fehér-kék kettőst tarkítják a tavasz vége felé nyíló boglárkafajok sárga virágai. Pangó víztől mentes részeken, ha szerencsénk van találkozhatunk az agárkosbor nevű orchideával, bár az utóbbi években nem volt szerencsém újra megtalálni. Nyáron az aszat és bogáncsfélék, hölgymál és peremizsfélék virágai mellett tömegesen jelenik meg a vadmurok fehér színű ernyős virágzata. A száraz rétek nyár végi virága a kis ezerjófű és az őszi kikerics, mely az utolsó virágzó növény az évben. 


             
              Mocsári nőszirom
                  
                                         Margaréta
Ennél színesebb, gazdagabb a vizesebb területek élővilága. Ha a rétek egy része hosszabb ideig ki van téve a víznek, ott láprétek alakulnak ki. Ilyen területek főleg a rétek alacsonyabb fekvésű részein alakulnak ki. Ahol hosszabb ideig megmarad a víz, ott tavasszal a fekete nadálytő, a kúszó boglárka és a réti kakukkszegfű rózsaszínes virágai szinte az egész területet uralmuk alá hajtják. Vízparttól távol, ezeken a területeken is csoportosan nyílik a Rábaköz egyetlen íriszfaja, a mocsári nőszirom, a kaszálóréteken tömegszámra nyílik a réti margitvirág, közismertebb nevén margaréta, a vízpartokon pedig az egyik legszebb vízi növényünk a virágkáka és az inkább lassú folyású patakokban, csatorna részekben nyíló nagy víziboglárka. És ezek a virágok végigkísérik a nyarat.

                  
                   Nagy tűzlepke, nőstény
                           
                                     Kornistárnics
A láprétek nálunk nem rejtenek annyi kincset, különleges érdekességet, mint más védett helyek láprétjei. Karakterfajok hiányoznak pl.: szibériai nőszirom, buglyos szegfű, réti iszalag. Azonban nyár vége felé hatalmas területeken nyílik a kornistárnics kék virága, s a tárnicsos rétek fölött repked az Nyugat-Európa-szerte veszélybe sodródott, nálunk még elegendő számban élő rikító narancssárga szárnyaival messze kivilágló nagy tűzlepke.
Természetesen a kutatásomat folytatom ezeken a területeken is, hiszen a kornistárnics jelenléte a védett szürke hangyaboglárka felbukkanásával is járhat.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

+18 Intim pillanatok lencsevégen

A blogbejegyzés nemcsak 18 éven felülieknek ajánlott!!! Pikáns képek a természetből!!! Tavasz van, virágzó húsos som Kedves kív...