2018. december 5., szerda

Boglárkalepkék családja

A hazai nappali lepkék egyik legkisebb méretű családja a boglárkalepkéké. A legnagyobbak szárnyfesztávolsága is legfeljebb 4 cm. Megvárják, amíg elmúlnak a fagyok és csak május környékén jelenik meg az első lepkenemzedék, de azután folyamatosan jelen vannak egészen az őszi fagyokig. A boglárkalepkék bemutatását a három alcsalád alapján történt. Így külön fejezet jutott a tűzlepkéknek, a csücsköslepkéknek és a boglárkalepkéknek. A felsorolásban szereplő lepkék mindegyike előfordul a Rábaközben, Bogyoszló térségében. A lepkecsalád korábbi fényképes összefoglalója itt.

Tűzlepkék. A boglárkalepkék általában kék vagy barna színekben pompáznak. Ez alól a kivételt képez a tűzlepkék alcsaládja, melyek tagjainak szárnyán a barna mellett kisebb vagy nagyobb arányban megjelenik a narancssárga színárnyalat. Leglátványosabb megjelenésű tagjuk a nagy tűzlepke, melynek élénk narancsszínű látványa semmi más lepkéhez nem hasonlítható (a Rábaközben). Annak ellenére, hogy a tűzlepkék tápnövényei a vadsóskafajok, amik ugyan gyakori növények mind a réteken, mind az erdők szélén, de akár belterületeken is, ennek ellenére a tűzlepkék nem tartoznak a legtömegesebb boglárkalepkék közé. A nagy tűzlepke leginkább nedvesebb réteken fordul elő, de ott magasabb egyedszámban is repülhet május és augusztus hónapban. A közönséges tűzlepke mindenfelé felbukkanhat, de ahol felbukkan ott sem tömeges, a barna tűzlepke pedig a Rábaköz egyik legritkább tűzlepkéje. Védettséget viszont csak a nagy tűzlepke élvez, ami egyben közösségi jelentőségű faj is. Eszmei érték: 50 000 Ft


              
              Nagy tűzlepke, hím
Nagy tűzlepke, fonák


              
Nagy tűzlepke, nőstény
Nagy tűzlepke, nőstény színváltozat


              
Barna tűzlepke
Közönséges tűzlepke

Csücsköslepkék (+ kockáslepke). 
A csücsköslepkék vagy farkincásboglárkák jellemzője, hogy az alsó szárnyuk végén kis faroknyúlvány található. Az alcsaládba tartozó fajok szárnyfelszíne barna, kevés mintázattal. A tűzlepkéktől eltérően csupán egy repülő nemzedékük van. Leglátványosabb közülük a nyírfalepke narancssárga foltos nősténye és a tölgyfalepke, melynek mindkét neménél megjelenik egy kisebb-nagyobb kékes behintés. A képeken szerepeletett fajok két kivétellel (akác-csücsköslepke, kockáslepke) védettek. Előfordulásuk alapján, mindegyik csak kis számban észlelhető. A nyírfalepke, bár ritka faj mégis minden élőhelyen felbukkanhat, kertben (főleg szilvák közelében), kökényesekben egyaránt. A tölgyfalepkére csak olyan területeken bukkanhatunk, ahol tölgyfa van, ez lehet erdő, de lehet olyan rét, ahol egyetlen tölgyfa él. Az akác-csücsköslepke a leggyakoribb csücsköslepke fajunk, szántóföldeket kísérő utak szélén, réteken szívogatja a nektárt. A tölgyfa-csücsköslepke tölgyerdők közelében kerülhet elénk, a szilva-csücsköslepke is inkább erdős területek mellett repked, kora tavasszal a veresgyűrűs som virágzatát gyakran látogatja. A Rábaköz legritkább csücsköslepkéje a kökény-csücsköslepke, eddig egy példánnyal sikerült csak összefutnom, viszont a szilfa-csücsköslepkét, mely a megyében csak Pannonhalma és Sopron környékén fordul elő, immár második éve sikerült megtalálnom és mindig más élőhelyen. Megjegyzendő, hogy a kockáslepke nem tartozik a boglárkalepkék családjába, ő a mozaiklepkékhez tartozik, viszont a boglárkalepkékhez való hasonlatossága valamint kis mérete végett itt kerül bemutatásra.

              
            Nyírfalepke, fonák
Nyírfalepke, nőstény

              
Tölgyfalepke, fonák
Tölgyfalepke, nőstény

              
Szilva-csücsköslepke
Akác-csücsköslepke

              
               Tölgyfa-csücsköslepke
Kökény-csücsköslepke

              
                   Szilfa-csücsköslepke
Kockáslepke

Boglárkalepkék alcsalád
A boglárkalepkék jellegzetessége, hogy a hímek többnyire kék (kis kivétellel barna), a nőstények pedig barna szárnyakat viselnek. Első látásra a sok kék színű lepke ugyanolyannak tűnik, de elkülönítésükben nagy segítséget jelent a fonák mintázata. Legelterjedtebb közöttük a közönséges boglárka, mely májusi felbukkanásától több nemzedékének köszönhetően egészen novemberig repülhet. A felsorolt fajok közül védett a fakó, a palakék, a szerecsenboglárka valamint az eddig még csak pete alakban megtalált szürkés hangyaboglárka is, mely mind közül a legértékesebb és legkomplikáltabb életmódú, ugyanis a  petéből kifejlődő hernyó a földre veti magát, ahol a hangyák a bolyukba viszik, hogy ott táplálják a bebábozódásig és ezen a védett helyen fejlődik ki a lepke a következő nyárra. A szürkés hangyaboglárka ritkasága a tápnövény előfordulásához is köthető, hiszen a nőstény csak a kornistárnics virágzatára helyezi a petéit. Ez a növény pedig az egész országban szórványosan fordul elő, és Bogyoszló környékén is csak egy helyről tudtam kimutatni. A lepke éppen ezért, ahogy a tápnövénye is, törvényes védelemben részesül.


              
                 Közönséges boglárka, hím
Közönséges boglárka, nőstény

              
                   Közönséges boglárka,
                  nőstény színváltozat
Szerecsenboglárka

              
             Palakék boglárka
Fakó boglárka
               
                 Bengeboglárka
Szürkés hangyaboglákra, peték

               
                    Ékesboglárka












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...