2019. április 24., szerda

Rábaköz természeti kincsei a Szili Általános Iskolában

Harmadik alkalommal volt szerencsém megtartani Szilban a Rábaköz növény- és állatvilágát bemutató kiselőadásomat. Szűcs Kelemenné tanárnő szíves invitálására április 24-én kétszer egy órás előadást hallgathattak meg az ötödikesek és a harmadikosok.
Darázsnak hitt lepke, darázsszitkár
A bemutató alatt (sajnos a képek sorrendjét összekeverte a gép) láthatták a nálunk is előforduló vadon élő növényeket, úgymint orchideákat vagy a tavaszi erdők virágait, a színes lepke és szitakötővilágot. Ízelítőt kaptak néhány ismert vagy kevésbé ismert bogárról valamint néhány védett gombafajról.
A legnagyobb felhangot szokás szerint a hüllők és kétéltűek keltették. Néhány nemtetszést kifejező reakciót leszámítva, ismét voltak akik az előadás végén beszámoltak arról, hogy láttak szalamandrát vagy békát ill. egyéb hüllőfajt.
A kétéltűek "félelmetes" világa
Összességében én nagyon jól éreztem magam, habár a hallgatóság néhány tagja már nagyon érezte a tavaszt, és még a pillangók színes világa sem tudta őket tartósan magával ragadni. 
Fürge gyík nőstény, ennek a fiatal
 példányai kerültek kézközelbe!
Azért mindig van valami új is, bármikor bárhol bemutatom a képeket. Most is volt egy olyan nem várt esemény, ami nemcsak engem, hanem a második csoportot is meglepte. Ugyanis az ötödikesek bekopogtak, hogy szeretnének a tanárnőnek mutatni valamit. És mi volt a kezükben? Két fürge gyík nőstény, amit az iskolaudvaron találtak, pont akkor érkeztek, amikor a második csoportnál a gyíkok bemutatásánál tartottunk ☺☺ A szemléltetés tökéletesre sikeredett, hiszen teljesen más képen látni és borzongani ismeretlenül a hüllőktől, mint élőben látni és rácsodálkozni, ahogy mások meg merik fogni őket (!), ahol látható, hogy nem emberevő élőlények és nem bántanak minket.

Úgyhogy ismét sikeresen zárhattam egy előadást, amelyen észre sem vettem, hogy a kétszer egy óra milyen hamar lepergett.
Köszönet a meghívásért és a hallgatóknak a türelmes (?) figyelemért.☺


Valamiért mindig a közönséges boglárka nyeri el a leghangosabb tetszést



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...