2014. szeptember 29., hétfő

Csíkos medvelepke és egyéb medvelepkefélék

Csíkos medvelepke / Euplagia quadripunctaria

Csíkos medvelepke (Euplagiia quadripunctaria)
Egész Európában előforduló lepkefaj. Hazánkban leginkább a Dunántúlon és a középhegységekben fordul elő. Rábaközi lelőhelyét leszámítva eddig csak a Kőszegi-hegységben találkoztam vele. Szép lepke. Gyors repülése közben csak egy narancs-piros foltot lehet látni, emiatt is feltűnő. Ugyanis csak repülés közben mutatja meg alsó élénk narancsszínű szárnyait, pihenő helyzetben, táplálkozáskor csak a felső zebramintás szárnyakat lehet észrevenni. Előszeretettel keresi fel a bogáncsot, én is ezen találtam meg azt az egy példányt, ami felbukkant nálunk. Előfordulásának helye: nyarak-füzek övezte szántóföld melletti út volt. A medvelepkék legtöbb faja éjjel aktív lepke, azonban néhányuk, mint a csíkos medvelepke is éjjel és nappal egyaránt aktív. Védett! Eszmei értéke: 5000 Ft. Nem tartozik a tarkalepkék közé, annak ellenére, hogy "tarka". A medvelepkék nevüket vaskos, sűrű szőrű hernyóikról kapták. Mindössze egy példányt találtam 2014-ben és azóta nem bukkant fel újra. Így nehéz eldönteni, hogy régi tagja-e a rábaközi lepkeközösségnek, vagy csupán egy kósza példányt sodort le hozzánk a szél. Natura 2000 jelölőfaj. A Rábaközben a medvelepkék családjából rajta kívül az alsó képeken látható piros és vörösszélű medvelepkét, valamint a védett jakabfű-lepkét találtam meg. A piros medvelepkét, ami leginkább a medvelepkék családjához tartozó zuzmószövőkre hasonlít, tölgyesek mellett, míg a vörösszélű medvelepkét és a jakabfű-lepkét réteken találtam meg. 2016-ban pedig e csoport új tagjaként bekerült a füstös medvelepke, amit előbb egy réten, majd később udvarunkon is sikerült megtalálnom.
A medvelepkék hernyóik tápláléka néha eltérő lehet a család többi tagjának hernyójához viszonyítva. Míg a jakabfű-lepke hernyója az erősen mérgező és más állatok számára emészthetetlen aggófüvön táplálkozik (a neve is innen ered, ugyanis az egyik tápnövény neve Jakab-napi aggófű), a piros medvelepke hernyói zuzmókkal táplálkoznak. Ezzel ellentétben a másik három medvelepke-hernyófajnak különböző lágyszárú növények a táplálékai.

Piros medvelepke (Miltochrista miniata)
Vörösszélű medvelepke (Diacrisia sannio)




















Jakablepke (Tyria jacobaeae)
Füstös medvelepke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...