2014. augusztus 13., szerda

Nyár az erdőn

Nyár az erdőn

Alig fakadnak ki a lombok, a tavaszi virágok utolsó virágaikat bontják, mikor egyik napról a másikra beköszönt a nyár, s a zöld erdő immár enyhet adó rejtek, mintsem melengető napsütéses virágtakaróban szálként növő fák sokasága.
Csalánlevelű harangvirág

Szegfűbogyó
Megváltozik minden. Most a szántóföldek, parlagok, mezők pompáznak tarka virágszőnyegbe, az erdő árnya alatt szinte megüresedik a tér.
Késő tavasszal jelenik meg a vékony szárú, apró sárga virágú erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum), kis virágú tövei szerte az erdőben fellelhetők, majd a kora nyári megjelenésű tisztesfüvek közül a lilás virágú erdei tisztesfű (Stachys sylvatica), rajtuk kívül még a pettyegtetett lizinka (Lysimachia punctata), a terebélyes harangvirág (Campanula patula) és a csalánlevelű harangvirág (Campanula trachelium)  lila virágai hoznak változatosságot a többségében fehér virágok sorában.
Előbukkan a jelentéktelen fehér virágait nyújtogató, különleges nevű kopasz toronyszál (Turritis glabra), később feltűnik a titokzatos nevű, könnyed virágú erdei varázslófű (Circaea lutetiana).
Pettyegetett lizinka
Az erdők egyik különleges növénye a széleslevelű nőszőfű (Epipactis helleborine), mely olykor tömegével, máskor egymagában jelentkezik. Úton-útfélen felbukkan, de leginkább a nyárfák közelségét szereti. Olykor egyetlen nyárfa alatt tucatjával nyitja sűrű fürtökben álló apró virágait.
Erdei varázslófű
Augusztus vége felé pedig a mécsvirághoz közeli rokon, szegfűbogyó (Cucubalus baccifer) bokorszerű hajtásai hívják fel magukra az erdőjáró figyelmét.
Végül megjelenik egy újabb tarka ékesség, a ritkán előforduló szőrös kenderkefű (Galeopsis speciosa), vele együtt megérkeznek a pelyhes kenderkefű (Galeopsis pubescens) lila virágai, hogy jelezzék, hamarosan vége a nyárnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

+18 Intim pillanatok lencsevégen

A blogbejegyzés nemcsak 18 éven felülieknek ajánlott!!! Pikáns képek a természetből!!! Tavasz van, virágzó húsos som Kedves kív...