2016. március 14., hétfő

Márciusi virágzás a bogyoszlói erdőkben

A Rábaközben előforduló csekély számú védett növény közül kiemelkedik a tavaszi erdők alján tízezres nagyságrendjével kék szőnyegként elterülő Duna-völgyi csillagvirág.

Duna-völgyi csillagvirág

A kora tavaszi növények egyik leglátványosabb faja, az odvas keltike, mely vegyesen fordul elő fehér és rózsaszínes példányaival. Néha akad köztük lilás változat is.

Odvas keltike

A sárga tyúktaréj leginkább erdőkben fordul elő, de gyakran találkozni vele erdőszéleken vagy utak mentén is. Hasonló rokona a kis tyúktaréj, mely leginkább árokpartokon nyílik. Virágzása nagyon korán kezdődik.

Sárga tyúktaréj

Az orvosi vagy más néven pettyegetett tüdőfű az odvas keltikével egy időben, már kora márciusban virágzó töveket nevel. Első nap rózsaszínes virága másnap kékké változik. Régen gyógynövényként, tüdőbaj kezelésére használták fel.

Pettyegetett tüdőfű

A berki szellőrózsa kicsivel később nyílik, mint az odvas keltike és a tüdőfű, de hamarosan tömeges megjelenése egységes fehér lepelként borul szét az erdő alján. Mivel csak napközben nyílik, így leginkább a késő délelőtti, délutáni órákban könnyű megtalálni az apró virágokat.

Berki szellőrózsa

A berki szellőrózsa már kibontott szirmokkal várja a tavaszi napot, mikor a bogláros szellőrózsa még bimbókat fejleszt, bár az erdő naposabb, melegebb részein korábban nyílik. Soha nem olyan tömeges, mint fehér színű rokonfaja, inkább kisebb csoportokat alkot.

Bogláros szellőrózsa

Pár héttel az első Duna-völgyi csillagvirágok nyílása után, a kis virágok tömeges előfordulásának következtében messziről látható kék sávok húzódnak a még kopasz fák alatt. Megkapó látvány.

Tömegesen virágzó csillagvirág

A salátaboglárka mindenhol felbukkan és mindenhol jól érzi magát. Van, hogy egészen apró, van, hogy óriási virágokat növeszt. A tavaszi napsütötte erdőben éppúgy jól fejlődik, mint az erdőszélen, árkok partján vagy kertekben.

Salátaboglárka

És ahogy megjelennek az első virágok, hamarosan előbukkannak az áttelelő lepkék. Napos időben felbukkan a citromlepke, a c-betűs lepke, a nappali pávaszem, és szerencsés esetben szemünk elé kerülhet az utóbbi időben erősen megfogyatkozott egyedszámú kis rókalepke is.

Kis rókalepkeNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

+18 Intim pillanatok lencsevégen

A blogbejegyzés nemcsak 18 éven felülieknek ajánlott!!! Pikáns képek a természetből!!! Tavasz van, virágzó húsos som Kedves kív...