2016. március 28., hétfő

Kertjeink vad virágai - százszorszéptől az ibolyákig

Tavasszal nemcsak a kertekben ültetett nárciszok, jácintok, tulipánok virágzásának örülhetünk. Az évelő hagymások mellett megjelennek a nem várt látogatók, melyeket aztán egész évben alig tudunk féken tartani. Köznapi nevükön ők a gazok
Jöjjön most néhány olyan apróság, melyek feltűnő, nagy vagy színes virágaikkal egy pillanatra megállásra késztetik az embereket, még akkor is, ha az egész növény alig látszik ki a fű közül.
A legismertebb tavaszi növény a százszorszép, mely az első enyhe téli napon már virágot bont és a következő télig folyamatosan hozza hol fehér, hol rózsaszín szegélyű virágait. Talán csak a nyári forróságban tart egy kis szünetet.

Tavaszi kép százszorszéppel és salátaboglárkával

A másik kora tavasszal feltűnő jelenség a perzsa veronika. Kertekben többféle veronika is feltűnik, azonban ennek a fajtának égszínkék virágai merőben eltérnek fehér színű, elterülő társaitól. A százszorszéphez hasonlóan szintén az első enyhe téli napon már virágot bont.

Perzsa veronika-tenger

A rózsaszínes szárú piros árvacsalán az egyik legelterjedtebb árvacsalán faj a Rábaközben. A színes virágú növénykének ez erdőben él egy másik, nagyobb virágú rokona, a foltos árvacsalán. Ez a növény is már nagyon kora tavasszal virágba borul. Csalánhoz hasonlatos levelei miatt, nálunk szelíd csalánnak hívják.

           
Piros árvacsalán
Repkény
Tavaszi ködvirág
A kertek másik réme, a lila virágzatú, megállíthatatlan kúszó szárával terjeszkedő repkény. Kiskertekből szinte kiirthatatlan.


Mezei perjeszittyó
Bürök gémorr


Az utak mellett persze több feltűnő virág is megjelenik, mint a salátaboglárka, a mezei perjeszittyó, a bürök gémorr, a tavaszi ködvirág vagy a tyúktaréj képviselői.
Legvégül pedig a mindenki által kedvelt, igazi tavaszi illatú ibolyák álljanak.

   

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...