2017. április 10., hétfő

Április - ködös hajnaltól a napos rétekig

Áprilisban a végéhez közeledik a kora tavaszi virágok, mint az odvas keltike és a szellőrózsa virágzása. Ahogy erősödik a fák lombozata, lassanként termést érlelnek és visszahúzódnak föld alatti gumóikba, hogy jövő tavaszig pihenjenek. Helyüket átveszik a salamonpecsétek, a kányazsombor és a piros árvacsalán, majd megjelennek az alig észrevehető orchideák. Az erdő alja lassan elveszti a színeit.
Ezzel szemben a kökényvirágos erdőszéleken, a kakukktormás réteken színes lepkék jelennek meg. Kis helyen nyüzsögnek a kis gyöngyházlepkék, ide-oda száll az apró kis busalepke, és méltóságteljesen lebben a feltűnő fecskefarkú lepke. És jönnek a többiek is: kis rókalepke, kardoslepke, pókhálóslepke, erdei szemeslepke, bengeboglárka, hajnalpírlepke. Ez az április, a biztos jele, hogy feléledt a természet.

Kora reggel az egyik "ködös" réten, vékony ködfelhő ereszkedett alá.
Kora tavaszi köd
2014-ben és 2015-ben virágzott, tavaly nem találtam a nyomát, lappangott. De idén már neveli az új virágát a kétlevelű sarkvirág nevű kosbor, azaz orchidea.
Kétlevelű sarkvirág
A kora nyárias időjárásban előmerészkedett egy üde fecskefarkú lepke...
Fecskefarkú lepke
...néhány kis busalepke...
Kis busalepke
...és nagyon sok kis gyöngyházlepke.
Kis gyöngyházlepke
Utak szélén, rétek határán, vagy erdőben is fel-felbukkan ragyogó színeiben egy-egy kivadult almafa.
Virágzó vadalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...