2017. augusztus 1., kedd

Július - tele meglepetésekkel

A legmelegebb nyári hónap rengeteg élményt tartogatott. Igaz, a kánikula folyton visszatért, de azért mindig volt szusszanásnyi hűvösebb időszak, ami alatt alkalmam volt felkeresni a réteket, erdőket és az ismert lelőhelyeket. Így már a hónap első napján teljes virágzásban találtam a széleslevelű nőszőfüvet, ami térségünk egyetlen nőszőfű-féléje. Most is mint mindig, rózsaszínes virágokban is felbukkant.


Széleslevelű nőszőfű orchidea, védett

              Széleslevelű nőszőfű, rózsaszínes változat
Aztán a reggeli hűvösebb időben könnyebben szem elé került a régóta keresett tölgyfalepke, más néven tölgyfa-csücsköslepke is, valamint a közelében felbukkant néhány, sajnos azonosítatlan nevű, de megkapó színű fémlepke.

Tölgyfalepke, védett

Fémlepke
Kertünkben felbukkant a mókus is, hogy a barack magjaiból táplálkozzon, és százszámra virított a réteken a kis ezerjófű. Erdők szélén pedig szép számmal képviseltette magát a védett, hosszúlevelű fürtösveronika.

Mókus, védett

Kis ezerjófű

Hosszúlevelű fürtösveronika, védett.
Az állatvilág is mindig szolgál újjal, legyen az egy meglepett mezei nyúl, aki a nagy melegben betévedt az erdő árnyai közé, vagy a kolibrire hajazó viráglátogató kacsafarkú szender.

Mezei nyúl az erdő hűvösében

Kacsafarkú szender
Végezetül, ez a hónap tartogatta a legnagyobb meglepetést azzal, hogy sikerült lencsevégre kapnom, (hosszas keresgélés után) a kis fehérsávoslepkét. S amíg a leszálló lepkére vártam, a talajszinten ott várakozott a ritka w-betűs lepke, újabban szilfa-farkincásboglárka.

Kis fehérsávoslepke, védett
W-betűs lepke / Szilfa-csücsköslepke, védett
És a hónap utolsó napjai is tartogattak szépségeket. Végre élesebben sikerült lefényképeznem a fekete szemeslepkét, sikerült megörökítenem a kékes árnyalatú nőstény közönséges boglárkalepkét, láthattam a javában virágzó örménygyökereket.

Örménygyökér, védett

Fekete szemeslepke

Közönséges boglárkalepke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...