2018. július 27., péntek

Pillangó-projekt - Csodálatos átalakulás


Az alábbi blogbejegyzés a fecskefarkú lepke hernyóból pillangóvá alakulását mutatja be.
Megfigyelés helyszíne a kertünk.
Hernyók száma 3.
A hernyók három különböző kapron fejlődtek, időbeli eltéréssel. A bejegyzésben két hernyó átalakulását mutatom be, mivel a harmadik a bebábozódás előtt kereket oldott és nyomát vesztettem.

Táplálkozó hernyó
A hernyók tápnövénye a kapor volt, bár a kertben lehetett volna még a sárgarépa is, vagy a kertünk szomszédságában vadon növő vadmurok, azaz a sárgarépa őse. De a tavaszi lepke-anyuka választása jónak bizonyult, mert olyan kertet talált meg, ahol a lakók a megfigyelés miatt (is) védelemben részesítették. Kijelölt helyüket fokozottan védtem. 🙂
Ahogy írtam, a tápnövény a kapor volt, de annak is jobbára a virága és a magja, tehát a kis hernyó a virágzatban élte élete első felét.
Az első észlelések július elejére tehetők (pontos adatot nem rögzítettem) csupán az a biztos, hogy a másik két hernyó intenzív megfigyelése július 6-tól kezdődött. A kis hernyók hihetetlen gyorsan nőttek. A kezdetben 2 cm-es kis rágógépek már egy nappal később is jelentős testnövekedést mutattak, és a bebábozódás előtt elérték az 5 cm-es nagyságot.
A bebábozódás előtt a hernyókra jellemző, hogy megindulnak és új, védettebb helyet keresnek maguknak, ahol megkezdhetik az átalakulást. A két kis hernyó egy nap eltéréssel kezdte meg a menetelést.
Az első július 13-án, a másik 14-én. Miután megtalálták a megfelelő helyet (faágat) először egy vékony selyemszállal odarögzítették magukat a faághoz.
Fejüknél látható vékony selyemszállal rögzítették magukat a faághoz
Ezt követően szintén egy nap eltéréssel, azaz július 14-én és 15-én a kis hernyók mozdulatlanná dermedtek, majd lassacskán visszahúzódott a tapogatólábuk és az élénkzöld-fekete csíkos bőrük lassan fakulni kezdett. 15-e reggelén az első hernyó "eltűnt", helyén csupán egy élettelennek látszó bábburok maradt. Itt megjegyezném, hogy én eddig azt hittem, hogy a hernyók bábozódása során körbeszövik magukat (talán a selyemhernyó közismert viselkedése miatt), de itt azt tapasztaltam, hogy maga a hernyóbőr alakult át száradt bábburokká. Megjegyzendő, hogy a másik hernyó, ami 15-én a déli órákban még megfakult színű hernyó volt és látni lehetett hernyó-voltát, egy órával később már felöltötte teljes bábruháját! 


      
Zöld színű báb
Barnás színű báb

Egy hét elteltével, azaz július 21-én az addig élettelennek tűnő bábok közül, a zöldes színű több alkalommal is rövid időre megmozdult, erőteljes rángásokkal adva jelét létezésének és annak, hogy a bábburok rugalmas. A kelés napjáig a zöld báb további napokon, míg a szürkés-fekete báb egyáltalán nem mutatott mozgást. Végül július 26-a reggelén a később bebábozódott szürkés báb kelt ki, mindössze 10-11 napos bebábozódás után. 27-én reggel pedig a 14-én bebábozódott zöld színű bábból kelt ki a pillangó, itt 12-13 napig tartott az átalakulásra fordított idő. Mindkét pillangó a kora reggeli órákban tört utat magának. Az előbbi reggel 5 és 6 között, a második 9 óra környékén. A zöld színű báb bőre az utolsó napon teljesen átlátszó lett és láttatni engedte a benne kifejlődött szárnyakat.

Kelésre kész báb

Sajnos a pillangó kibújását és szárnyra kapását nem volt lehetőségem megpillantani, de a szürkés bábú lepke első lépéseit sikerült lencsevégre kapnom. A következő képek a szárny lassú kinyílását mutatják. Egyébként a pillangó szárnybontogatása az összegyűrt állapotból a röpképes állapotig mindössze gyenge fél óra alatt végbement.

A báb elhagyása



            
Összegyűrt szárnyakkal
Elölnézetből

            
A szárny lassú szétnyílása
Kiegyenesedő, de még gyűrött szárny


            
Egyenesedő szárny
Egyenesedő szárny felülnézetből

            
Majdnem teljesen egyenes
Próbálkozás











Alig fél óra és majdnem szárnyra tud kelni
Érdekesség a lepkékről: a pödörnyelvük, amivel a nektárt szívják két részből áll és a kelés után nem sokkal a két rész összeakaszkodik. Ezen a képen talán látni is, hogy a pödörnyelv vége még kétágú.

Összetapadó pödörnyelv

És végezetül, a majdnem egy hónapos intenzív megfigyelés, felügyelés, gondoskodás eredményeként, a két egészséges pillangó szárnyra kapott és kirepült a természetbe. Megjegyezném, hogy teljesen más tudni, hogy hernyóból lesz a lepke, mint átélni ezt a folyamatot és ténylegesen szembesülni azzal, hogy a soklábú, kellemetlen kinézetű hernyót miként alakítja át a természet az egyik legkedveltebb szárnyas rovarrá, lepkévé.

Fecskefarkú lepke


És a történet újrakezdődik...

Pete a vadmurok levelén



10 megjegyzés:

  1. Nagyon jóóóóóóóóóóóóó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Örültem, hogy alkalmam adódott a megfigyelésre. Egyik kedvenc lepkém gyerekkorom óta.

      Törlés
  2. Fantasztikusan jó fotók oktatni lehetne a képek alapján!A biológia tankönyvben a helye!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Gyerekeknek szoktam iskolában, óvodában előadást tartani a képeimből. Sajnos két nappal előbb volt idén az előadás, így lemaradtak róla. Pedig biztosan érdekesnek találták volna.

      Törlés
  3. Nem a hernyóbőr alakul át bábburokká. A hernyóbőr alatt kezdik el kiválasztani a bábot, kvazia bőrük alatt növesztenek egy ellenállóbb bőrt. Majd mikor a bábbőr kész van, a fölötte lévő hernyóbőrt levedlik. Ez a bal oldali báb képen látszik is.

    Kikelés után pedig hiába van már teljesen kinyújtóztatott állapotban a szárny, pár órán keresztül még röpképtelenek, mert meg kell száradnia és szilárdulnia a szárnynak, hogy repülni tudjanak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt és a bejegyzés elolvasását. Remélem, a blog további megosztásaihoz is tud szakszerű észrevételt tenni.

      Törlés

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...