2014. május 27., kedd

A Rábaközben előforduló "védtelen" lepkefélék

A Rábaközben előforduló "védtelen" lepkefélék

Ez a blogbejegyzés, a Rábaközben előforduló azon lepkéket mutatja be, amik valamiért feltűnőbbek, de törvényes védelmet nem élveznek, ennek oka pedig gyakoriságuk. A lista folyamatosan bővülni fog, később pedig a védett lepkefajok is bemutatásra kerülnek. 

Bíborsávos araszoló / Lythria purpuraria


Bíborsábos araszoló ( Lytrria purpuraria)
Kora tavasszal felbukkanó apró lepke. Közönséges fajnak tüntetik fel, ennek ellenére apró mivolta okán nehéz észrevenni, bár vörös sávos szárnyai könnyen felismerhetővé teszik más araszló fajokkal szemben. Mérete a szárnyak fesztávolságával kb. 3 cm.


Hajnalpír-lepke / Anthocharis cardamines
Hajnalpírlepke ( Anthocharis cardaminesű)
A hajnalpírlepke a fehérlepkék rendjéhez tartozik. Különlegessége, hogy csak a hím példányon jelenik meg a szárnyak végi narancsos folt, a nőstény teljesen fehér színű. Kora tavasszal nagyon sokat látni, erdőkben, tisztásokon, réteken, de még a kertekben is sok felbukkan, a tavasz előrehaladtával azonban nyoma vész.


Erdei szemeslepke / Pararge aegeria/

Erdei szemeslepke (Pararge aegeria)

Legfőképpen erdőkben elterjedt faj, ahogy a neve is mutatja. Azt is írják, hogy nem hagyja el az erdőt és a territóriumát sem, ennek ellenére, mivel felénk ritka az erdő, ligetekben, fasorokban is felbukkan. A képen a nőstény látható. Gyakori, gyors helyváltoztató, félénk lepkefaj. Egész évben jelenlévő faj, ősszel a kertekben is megjelenhet.


Közönséges boglárkalepke / Polyommatus icarus/

Közönséges boglárkalepke ( Polyommatus icarus)
Szó szerint közönséges faj, feltűnő kék színe miatt könnyen észrevehető. A képen a hím szerepel, a nőstények sötétbarnák, kevésbé feltűnőek. Szinte minden virágon felbukkan egész évben. Nyár végén előszeretettel táplálkozik az aggófű és bogáncs, aszat virágain.


Nagy ökörszemlepke / Maniola jurtina


Nagy ökörszemlepke (Maniola jurtina)
Gyakori lepke, előfordulása szántóföldekre jellemző. Szinte észrevehetetlen, amíg el nem haladunk mellette. Egy mezei séta során csak azt lehet észrevenni, hogy a semmiből szárnyra kelnek a lepkék. Az állatvilágban legtöbbször a hím példány a díszesebb, ennél a lepkénél viszont a nőstény visel sokkal színesebb szárnyakat. Bár a sokkal színesebb, kicsit túlzás, mert a képen látható hím, egységes színéhez a nősténynél még narancsos folt is társul. Inkább a nyár első felére jellemző faj.

Közönséges gyöngyházlepke / Issoria lathonia


Magyarországon gyakori faj, erdők szélén, mezőkön könnyen találkozhatunk vele. Hernyójának tápnövénye az ibolya. Évente több nemzedéke repül.

Közönséges gyöngyházlepke (Issoria lathonia)


Sakktáblalepke /Melanargia galathea

Júniustól kezd el megjelenni a szántóföldeken ez a tarka kis lepke, ami szépségét nem a tarka színeinek köszönheti, hanem a két egyszerű szín (fehér és fekete) tarka kombinációjának. Gyakori lepkefaj. Az erdőt, zárt helyeket kerüli, leginkább napos, szélvédett mezőkön, réteken találkozhatunk vele. Gyakori jelenléte fel sem tűnik egészen addig, amíg meg nem zavarjuk táplálkozóhelyét, akkor azonban tucatjával szállnak fel a meglepett apróságok. Mezei varfüvön a legkönnyebb észrevenni.

Sakktáblalepke (Melanargia galathea)


Pókhálóslepke / Araschnia levana

Szintén egy gyakori faj, bár elég apró, alig három centi széles, de fekete színével és gyors röptével feltűnő. Tavaszi és nyári színe különbözik, ahogy a hím és nöstény példány színezete is. A tavaszi lepkék szárnyai narancsosabbak, mint a képen látható nyáriaké. Bodzákon, mezei növényeken könnyen találni. Ez a faj is inkább a nyílt területeket kedveli, mint a zárt és sötét erdőket.

Pókhálóslepke (Araschnia levana)

Tarkalepkék


                  Nagy tarkalepke (Melitaea phoebe)

Közönséges tarkalepke (Melitaea athalia)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

+18 Intim pillanatok lencsevégen

A blogbejegyzés nemcsak 18 éven felülieknek ajánlott!!! Pikáns képek a természetből!!! Tavasz van, virágzó húsos som Kedves kív...