2014. május 27., kedd

A Rábaközben előforduló "védtelen" lepkefélék

A Rábaközben előforduló "védtelen" lepkefélék

Ez a blogbejegyzés, a Rábaközben előforduló azon lepkéket mutatja be, amik valamiért feltűnőbbek, de törvényes védelmet nem élveznek, ennek oka pedig gyakoriságuk. A lista folyamatosan bővülni fog, később pedig a védett lepkefajok is bemutatásra kerülnek. 

Bíborsávos araszoló / Lythria purpuraria


Bíborsábos araszoló ( Lytrria purpuraria)

Kora tavasszal és nyáron rajzó apró lepke. Közönséges fajnak tüntetik fel, ennek ellenére apró mivolta okán nehéz észrevenni, bár vörös sávos szárnyai könnyen felismerhetővé teszik más araszló fajokkal szemben. Mérete a szárnyak fesztávolságával kb. 3 cm.


Hajnalpír-lepke / Anthocharis cardamines
Hajnalpírlepke ( Anthocharis cardamines)

A hajnalpírlepke a fehérlepkék rendjéhez tartozik. Különlegessége, hogy csak a hím példányon jelenik meg a szárnyak végi narancsos folt, a nőstény teljesen fehér színű. Kora tavasszal gyakori, erdőkben, tisztásokon, réteken, de még a kertekben is sok felbukkan, a tavasz előrehaladtával fokozatosan eltűnik.


Erdei szemeslepke / Pararge aegeria/

Erdei szemeslepke (Pararge aegeria)

Legfőképpen erdőkben elterjedt faj, ahogy a neve is mutatja. Azt is írják, hogy nem hagyja el az erdőt és a territóriumát sem, ennek ellenére, mivel felénk ritka az erdő, ligetekben, fasorokban is felbukkan. A képen a nőstény látható. Gyakori, gyors helyváltoztató, félénk lepkefaj. Egész évben jelenlévő faj, ősszel a kertekben is megjelenhet.


Közönséges boglárkalepke / Polyommatus icarus/

Közönséges boglárkalepke ( Polyommatus icarus)
Szó szerint közönséges faj, feltűnő kék színe miatt könnyen észrevehető. A képen a hím szerepel, a nőstények sötétbarnák, kevésbé feltűnőek. Májustól az első fagyokig megtalálható. Nyár végén előszeretettel táplálkozik az aggófű, a bogáncs és az aszat virágain.


Nagy ökörszemlepke / Maniola jurtina


Nagy ökörszemlepke (Maniola jurtina)

Gyakori lepke, előfordulása szántóföldekre jellemző. Szinte észrevehetetlen, amíg el nem haladunk mellette. Egy mezei séta során csak azt lehet észrevenni, hogy a semmiből szárnyra kelnek a lepkék. Az állatvilágban legtöbbször a hím példány a díszesebb, ennél a lepkénél viszont a nőstény visel sokkal színesebb szárnyakat. Bár a sokkal színesebb, kicsit túlzás, mert a képen látható hím, egységes színéhez a nősténynél még narancsos folt is társul. Inkább a nyár első felére jellemző faj.

Közönséges gyöngyházlepke / Issoria lathonia


Magyarországon gyakori faj, erdők szélén, mezőkön könnyen találkozhatunk vele. Hernyójának tápnövénye az ibolya. Évente több nemzedéke repül, a tavaszi példányok mérete kisebb, mint az azt követő nemzedékeké.

Közönséges gyöngyházlepke (Issoria lathonia)


Sakktáblalepke /Melanargia galathea

Júniustól kezd el megjelenni a szántóföldeken ez a tarka kis lepke, ami szépségét nem a tarka színeinek köszönheti, hanem a két egyszerű szín (fehér és fekete) tarka kombinációjának. Gyakori lepkefaj. Az erdőt, zárt helyeket kerüli, leginkább napos, szélvédett mezőkön, réteken találkozhatunk vele. Gyakori jelenléte fel sem tűnik egészen addig, amíg meg nem zavarjuk táplálkozóhelyét, akkor azonban tucatjával szállnak fel a meglepett apróságok. Mezei varfüvön a legkönnyebb észrevenni.

Sakktáblalepke (Melanargia galathea)


Pókhálóslepke / Araschnia levana

Szintén egy gyakori faj, bár elég apró, alig három centi széles szárnyakkal rendelkezik, de fekete színével és gyors röptével feltűnő. Tavaszi és nyári színe különbözik. A tavaszi lepkék szárnyai narancsosabbak, mint a képen látható nyáriaké. Bodzákon, mezei növényeken könnyen találni. Ez a faj is inkább a nyílt területeket kedveli, mint a zárt és sötét erdőket.

Pókhálóslepke (Araschnia levana)

Réti gyapjaslepke / Penthophera morio

Tavasszal és nyáron gyakori mezei lepkefaj. Szárnyai megkapóan egyszerűek, megis felhívják magukra a figyelmet. Nehezen ül meg, ha felrebben, sok idő kell, míg újra megpihen. 

Réti gyapjaslepke (Penthophera morio)

Kis busalepke / Pyrgus malvae

A Rábaköz rétjeinek leggyakoribb busalepkéje. Kis termete miatt nem könnyű felfigyelni rá. Május környékén és nyár elején repül.

Kis busalepke (Pyrgus malvae)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...