2014. május 30., péntek

Tavasz az erdőn

Tavasz az erdőn

Sárga tyúktaréj (Gagea lutea)


Tél vége felé, mikor a szél a tavasz első meleg fuvallatát hozza, az élettelen erdő alján az elszürkült avarréteg alatt megmozdul az élet.

Ahogy gyengülnek a fagyok, az erdő alján arasznyi növények bontják ki sorban színes szirmaikat, s a langyosodó levegő megtelik a virágok édes illatával. 

Orvosi tüdőfű (Plumonaria officinalis)
Odvas keltike (Corydalis cava)
A sort az odvas keltike nyitja. Hamarosan az egész erdő alját mesebeli színes szőnyeggé varázsolja rózsaszín és fehér virágaival. Vele együtt nyitja előbb piros, majd kékké változó virágait az orvosi vagy más néven petyegtetett tüdőfű.

Kora tavasszal jelenik meg egy védett apróság, a duna-völgyi csillagvirág, mely a sárga tyúktaréjjal üde tavaszi színekbe öltözteti az erdőt.
A tavaszi erdő virágfelvonulásának zárásaként megjelenik a kiterjedt telepeket alkotó, fehér virágtömegeivel feltűnő berki szellőrózsa, és testvérfaja a sárga virágú bogláros szellőrózsa.

Ibolya és bogláros szellőrózsa
Berki szellőrózsa (Anemone nemorosa)
Ők a tavaszi erdők első virágai, itt a Rábaközben. Geofiton növények, ami azt jelenti, hogy a tavaszi lombfakadás előtt virágba borulnak, leveleket növesztenek, termést érlelnek, majd a lombozat kibomlásával egy időben fokozatosan visszahúzódnak a földbe, hogy a következő évszakokat gumóikban átvészelve a következő tavaszon ismét tarka virágszőnyegbe öltöztethessék az éledő erdőt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

+18 Intim pillanatok lencsevégen

A blogbejegyzés nemcsak 18 éven felülieknek ajánlott!!! Pikáns képek a természetből!!! Tavasz van, virágzó húsos som Kedves kív...