2014. június 2., hétfő

Néhány szó az orchideákról


Sokan nem hinnék, hogy hazánkban vadon élő orchideák lelhetők fel. Pedig üde erdők mélyén, mezőkön, árokszéleken, de még kavicsbányák partján is szép számmal találkozhatunk e különleges növényekkel.
Zöld háttérbe belevesző tojásdad békakonty

Magyar nevük: kosbor, mely jelentése arra vezethető vissza, hogy régen az emberek gumóit afrodiziákumként használták, sőt egyes távoli helyeken még ma ebből a célból gyűjtik!
Korábban azt hitték, hogy a kosborfélék a legfiatalabb növénynemzetség, de később bebizonyosodott, hogy az első virágzó növények már orchideák voltak. Evolúciójuk több mint 50 millió éve zajlik.
Magyarországon jelenleg több, mint 60 orchideafajt tartanak nyilván. Néhányuk a megváltozott élőhelyek miatt (lecsapolás, szántóföld feltörése) kipusztult, néhány viszont most van terjedőben. Talán új fajok megjelenésére is van esély.
Orchideát találni nem kiváltság, hanem türelem, kitartás és egy kis rafináltság eredménye. Először is ismerni kell az orchideák élőhelyének feltételeit. Ahhoz, hogy biztosan jelen lehessen orchidea, szükség van gombára. Ugyanis a több ezer orchideamag, amit egy virág hoz létre, nem tartalmaz tápanyagot. A csírázáshoz feltétlenül szüksége van gombák jelenlétére, hogy a megfelelő ásványi anyagokat magához vehesse. Néhány orchideafaj életében végig döntő szerepet játszik a gomba jelenléte, más megszünteti vele a kapcsolatot, de életük elején mindegyik kosbornak szüksége van a gombával való közös kapcsolatra.
Éppen emiatt a szoros gombakapcsolat miatt sem szabad kiásni őket és betelepíteni kertekbe, hiszen a gombapartner hiányában a növény életképtelen! Így a kiásott tő a következő évre elpusztul. Emellett Magyarországon minden orchidea törvényes védelmet élvez! Eszmei értékük 10 000-250 000 Ft-ig terjedhet!
De bárhol is keressük őket, egy szempontot figyelembe kell venni. Az orchideák virágos képei csalókák! Képeken nagynak, centiméteres nagyságú virágokat láthatunk, miközben a valóságban maga a virágzat sokszor alig pár centis, ez az oka annak, hogy lépten-nyomon észrevétlenül elhaladunk mellettük!
Az orchideák fellelésének nehézsége, hogy hiába is keressük a megfelelő helyen, a növény szó szerint beleveszik a háttérbe. Még az olyan magas növényt, mint a kétlevelű sarkvirágot, melynek magassága fél méter körüli, is nehéz meglátni, mert vékony virágszára elrejtőzik a növények között! Másokat, mint a bíboros kosbort, különböző madársisakokat nagy méretű virágzatuk könnyen észrevehetővé tesz.
De, ha alaposan végigfürkésszük a fák alját, mezőket, kutatásunk eredményesen zárul. Persze az időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni. A szárazabb éveket követően visszaszorulhat a virágzó orchideák száma.
Tapasztalat: 2013 tavaszán felleltem az agárkosbor egyetlen tövét, ezt követően hosszan tartó forró nyár következett. Ennek következtében a növény lappanghat, 2014-ben nem találtam meg. Ugyanez az időjárási jelenség magyarázhatja, hogy egyetlen tő kétlevelű sarkvirágot találtam.
Az olyan nyílt területeken nyíló orchideáknál, mint az agárkosbor, az időjárás mellett a környezet megváltozása is befolyásolja a virágzást, ill. a létet. A 2013-ban megtalált tő még 2016-ban sem került meg, aminek oka, hogy ősszel nem kaszálták le a rétet, minek következtében a füvek elnyomták a kosbort. Viszont ugyanebben az évben egy sokkal szárazabb lelőhelyen, ahol tavasszal kis méretű a fű, sikerült ismét megtalálnom az agárkosbort.
De az idő szárazabbá válása nem viselte meg a madársisakok (kép alul: fehér madársisak) és a széleslevelű nőszőfüvek állományát, utóbbi 2014-ben jelentős számban virágzott, előbbinek pedig rengeteg fiatal tövét megtaláltam.



Fehér madásisak lelőhelyén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...