2014. június 11., szerda

Tavasz az erdőn 2.




Tavasz az erdőn 2.

Medvehagyma  (Allium ursinum)

Amikor a keltikék, szellőrózsák, tüdőfüvek kavalkádja lecseng, a tavasz előcsalogatja az erdőben a virágok második felvonását. 
Sárga árvacsalán
 (Lamium galeobdolon)
Nehézszagú gólyaorr
 (Geranium robertianum)
Április felé, mikor a rügyek már kifakadtak és minden nappal egyre nagyobb árnyék vetül az erdő aljára először megjelennek az árvacsalánok, a foltos és sárga árvacsalán (Lamium maculatum, Lamium galeobdolon) még a kora tavaszi első növények színvilágát idézik. Élénk színű csoportjaik látványos foltokként tűnnek fel a fák alatt.
Az erdő sötétlő aljzatán később megjelenik a nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum), ami erős illatáról kapta a nevét. Színes rózsaszínes virágai tömegesen jelzik a jó idő beköszöntét. Kisebb egyedszámban ugyan, de egészen a tél beköszöntéig található virágzó példánya.
Erdei utak mellett, napsütötte tisztásain, de akár szántóföldek mellett, ahol régen erdő lehetett, kéklő oszlopként magasodnak az alig arasznyi indás ínfű (Ajuga reptans) virágszárai, ritkán előfordul rózsaszínű változata.
Fürtös salamonpecsét
 (Polygonatum multiflorum)
Indás ínfű (Ajuga reptans)
És ahogy az erdő kibontotja a lombkoronáját, elsötétül az erdő alja. Ekkor megjelennek a fehér színű virágok, amik már nem fordítanak erőt arra, hogy a beporzó rovarokat színes szirmokkal csalogassák magukhoz, hiszen a félhomályban pazarlás lenne erejüket ebbe fektetni. Megjelenik a fürtös salamonpecsét (Polygonatum multiflorum), mely könnyen összetéveszthető rokonával a széleslevelű, más néven orvosi salamonpecséttel (Polygonatum latifolium), feltűnik a szagos müge (Galium odoratum) érdekes nevű növény, mely a galaj-fajok rokona, előbukkan a már az erdő határán is túljutott hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata), a mai divatnövény, a mohón gyűjtött, ezért egyes helyeken megritkult medvehagyma (Allium ursinum) és ahogy a nyár egyre közelebb ér, kezdetét veszi a fehér színű erdőlakó kosborok  megjelenése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...