2014. június 19., csütörtök

A Rábaköz


A Rábaköz

Hogy mit is írjak a Rábaközről? Hmmm... nehéz. Egy sima táj, olyan, mint a nagy magyar alföld, csak ez annak kistestvérének egy tájegysége. A Kisalföld nyugati szélén elterülő táj, három folyó (folyócska) fogja jól határolhatóan közre, délen és keleten a Rába, nyugaton a Répce, északon a Rábca, ami a Kis-Rábával egyesülő Répcéről kapta a nevét. 
Rábaközi pillanatkép
De ezen a kis területen is elkülönül az északi és a déli rész. Míg az északi rész, amit a legkönnyebben onnan lehet behatárolni, hogy a 85-ös főút északi oldalára esik, a Hansághoz tartozik, ide csatolható még a Győr közelében elterülő Tóköz is, míg a főút déli oldalán a néprajzilag is egységes nagybetűs Rábaköz húzódik.
Álmos falvak sűrű hálózata, legalábbis így láthatja egy élénk városból érkező ember. Igazából ez a régió Győr-Moson-Sopron megye egyik elhagyatott része, kevés beruházás, elköltöző lakosság és az ebből következő üresedő falvak.
Napraforgó
A Rábaköz területén nagy történelmi események nem zajlottak, itt is dúlt a tatár, rombolt a török, ami miatt elnéptelenedett a vidék, falvak tűntek el, de a török megszállás nem tartott sokáig, így a vidék nem szenvedett akkora károkat, mint az ország többi területe. Várak, nem épültek, kivéve a Mihályiban található, azóta kastéllyá átalakított várat, csupán a török veszedelem hírére építettek néhány erődítést a Rába partján, de ezeknek mind nyoma veszett. Aztán jöttek a boldog békeidők virágzott a mezőgazdaság, az állattartás és épültek a kúriák, de mai állapotuk kevésbé tükrözi egykori előkelő tulajdonosuk emlékét. 
Szóval a Rábaköz egy csendes vidék, talán ez lehetne vonzó a zaj elől menekülni vágyó embereknek. Tavasszal a még fellelhető erdők üde virágözöne, nyáron a szélben lengő érő kalásztengerek tipikus alföldi látványa nyújt vonzó képet a tájról. 

Tömegesen jelentkező kamillák
Fotós barangolásaim során, aminek az a célja, hogy szülőföldemet jobban megismerjem, megismertessem, készítettem néhány jellegzetes képet, ami arra hasonlít, amire az ember ösztönösen gondol, ha azt a szót meghallja, Alföld.
De bárki keresse is fel ezt a vidéket, bárki is lakjon itt, bárki lássa is ezeket a csodákat, a Rábaköz továbbra is megőrzi titokzatos arcát, elsőre úgy tűnik, megmutat mindent, de csak a hozzá szeretettel közelítőknek mutatja meg legszebb, legféltettebb arcait.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kikerics, az ősz virága

Idén is tömegével virágoznak a Rábaköz leglátványosabb virágai az őszi kikericsek Bogyoszló határában. Számukat csak becsülni lehet, de töb...