2020. június 23., kedd

A Rábaköz lepkevilága - 1. Nagy rókalepke


Nagy rókalepke tavaszi napozás közben
Napsütötte kora tavaszi időben gyakran a szemünk elé kerülhet a fák törzsén napozó, fakó narancssárga szárnyú nagy rókalepke. Erdőszéleken, erdei utak mentén, de még kertekben is gyakran feltűnik.

Tavasszal gyakran felbukkan
kertekben is.
Nagy méretű, de félénk állat, közeledtünkre hirtelen felröppen, majd összezárt szárnyával szinte beleolvad a fák törzsének sötét, szürkés vonalaiba. Párkeresés után a nőstény szil-, nyír-, fűz- és csonthéjas fafajok ágaira ragasztja petéit. Júniusban már megjelennek a nagy rókalepke élénk színű nyári generációjának első képviselői, melyeken tisztán kivehetőek a faj jellegzetes vonásai: a szárny oldalain végigfutó kék foltsorral tarkított fekete szegély és a felső szegélyen váltakozva elhelyezkedő fekete és halványsárga foltok sora. A nyáron kikelt lepkék ritkán kerülnek szem elé.
Összezárt szárnyaival szinte
észrevétlenné válik
Egynemzedékes faj, a nyári generáció a kelést követően pár héten belül megkezdi átnyaralását, majd áttelelését. Ha nagyon enyhe az ősz, néha megszakítják pihenésüket.
Élőhelye a vegyes fajösszetételű keményfás ligeterdők, illetve esetenként kertek, gyümölcsösök.
Eszmei értéke: 10 000 Ft


Friss kelésű nyári nemzedék teljes pompában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...