2020. június 30., kedd

A Rábaköz lepkevilága - 5. Sakktáblalepke


Nyári rajzású lepke
Névadó mintázata
Ha megérkezett az igazi nyár, akkor biztosak lehetünk benne, hogy túráink, kirándulásaink során találkozni fogunk egy feltűnően tarka, szárnyain felváltva sorakozó fekete-fehér mintázatot viselő lepkével. Ez a mintázat adta a nevét, ő a sakktáblalepke. A szárnyfelszín általában egységes megjelenésű, mind a nőstényeknél, mind a hímeknél, azonban néha az alsó szegélynél a fekete mintázatot, megtörheti a fonákról átsejlő foltok sora. A fehér szín a hímek, az enyhén sárgás behintés a nőstények sajátja.
Leginkább réteken fordul elő
A hímek pár héttel a nőstények érkezése előtt jelennek meg, és rivalizálnak a potenciális peterakó helyek körül. Megjelenésük júniusra tehető, időjárásfüggő, hogy a hónap elején vagy közepén mutatkoznak először, de egészen a meleg évszak végéig találkozhatunk velük, bár a fő repülési idejük június vége - július közepe.
Nem védett faj.
Fonákja is látványossá teszi
Hernyói füveken táplálkoznak, az imágókat (kifejlett lepkék) pedig gyakran látni aszatfajokon, kígyósziszen táplálkozni. Érdekes, hogy a sakktáblalepkék is előnyben részesítik a színesebb virágokat, a fehérekkel szemben. Gyors röptű és félénk faj. Ha megzavarjuk, gyakran repül át a következő virágra vagy száll fel a fák magas ágainak védelmébe.
A nőstények sárga behintésűek
Egyszerű színeiben is látványos tarkalepke, amelyet azonban könnyű összetéveszteni a gyengébben foltozott rezedalepkével.
Kora reggel már aktív lepkénk

Rokonfaja már nem él hazánkban. A magyar sakktáblalepke az 1900-as évek elején pusztult ki a Kiskunság területéről, ma már csak Dél-Európában fordul elő.
Szerencsére a sakktáblalepke nincs veszélyben, így gyakran csodálhatjuk meg elegáns megjelenését a természetközeli, napsütéses réteken, erdőszéleken, de akár a szántóföldek mentén is.

A sakktáblalepke


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...