2020. június 27., szombat

A Rábaköz lepkevilága - 3. Kis színjátszólepke


Irizáló hím kis színjátszólepke
Ugyan több lepkefajunknál (pl: barna tűzlepke, csőröslepke) megjelenik a szárnyak irizálása, de a legfeltűnőbben mégis a színjátszólepkék fajainál látható. Három színjátszólepkénk közül a kis színjátszólepke a legelterjedtebb, ez a faj él a Rábaközben is.
Első nemzedéke júniusban jelenik meg, a második pedig augusztusban. Elsősorban tápnövényei a fűz és nyárfajok környékén figyelhetjük meg, de gyümölcserjedéskor felkeresi a kerteket is.
Kis színjátszólepke, nőstény



A nektárkedvelő lepkefajoktól eltérően a kis színjátszólepke nem viráglátogató. Tápláléka elhullott állati tetemekből, ürülékből, trágyából kifolyó nedvek.. 
Félénk faj, mely közeledtünkre gyorsan felrepül a faágak közé.
Fénytörés okozta irizálás
az egyik szárnyon
Legfeltűnőbb tulajdonsága a hímek szárnyának irizálása. Ez a kékes ragyogás csak akkor látható, ha a napfény megfelelő szögből éri, egyébként melegbarna szárnyfelszínének színezete megegyezik a nőstényével.
Kétféle változatban fordul elő. Az egyik a sötét szárnyfelszínű, melyen erőteljesebb a kékes irizálás, a másik forma a narancssárgás szárnyfelszínű, amin kevésbé ragyogó a fénytörés okozta színváltozás. Általánosságban a narancssárgás színváltozat gyakrabban fordul elő.


Narancsos színváltozat teljes pompában

Védett! Eszmei értéke: 10 000 Ft
Veszélyeztető tényezők: fűz és nyárfajok kitermelése.

Gyakran tartózkodik a magas ágak között

Összezárt szárnyakkal

Táplálékát a földről szívogatja






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...