2020. június 29., hétfő

A Rábaköz lepkevilága - 4. Bogáncslepke


Nyár közepén megjelenő nemzedéke
Minden év tavaszán dél felől vándorol be hozzánk a bogáncslepke, majd egészen ősz végéig látványos megjelenésével kápráztat el minket. Egyes években tömegesen érkeznek a Földközi-tenger felől, ilyenkor tucatszámra látni őket a korai virágok körül nektárt szívni.
Kifakult tavaszi vándor
Kertekben is gyakori vendég
A tavaszi vándorok leharcolt, kifakult állapotban érkeznek hozzánk. De ezután mindegyik, a tél beálltáig repülő nemzedékük pompás színezetével száll virágról virágra. Téglavörös szárnyának végein fekete mezőben fehér pettyek, így lehetne gyorsan leírni a szárnyfelszínét. Fonákján, azaz a csukott szárnyán kékes szemfoltok is megjelennek. 
Hernyói csalánon és aszatfajokon élnek.
Összezárt szárnyakkal
Érdekesség, hogy míg általánosságban minden nagyobb, látványos lepkénk védelmet élvez, ez a bogáncslepkére nem igaz.  
Ennek okát másik érdekességében kell keresni mégpedig, hogy Dél-Amerika kivételével az egész Földön előforduló.
Nálunk erdőkben, árnyas helyeken csak ritkán, ellenben napsütötte száraz réteken, erdőszéleken, szántóföldek szegélyén, de még kertekben is számíthatunk a megjelenésére. Réteken elsősorban a lilás virágú növényeket keresi fel, mint például a tápnövényét, az aszatfajokat.
Kertekben a rézvirág az, ami mágnesként vonzza a különféle lepkéket, és aminek a bogáncslepkék sem tudnak ellenállni.
Késő őszig látható. Ekkor az utolsó nemzedék vagy visszaindul Dél-Európa irányába, vagy elpusztulnak a tél érintését magával hozó első fagyokkal.

Bogáncslepke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...