2020. június 24., szerda

A Rábaköz lepkevilága - 2. Nappali pávaszem


Nappali pávaszem

Kora tavaszi lepkék egyik legszebb képviselője

Áttelelő példány februárban


Hazánk egyik legszebb, legkülönlegesebb és legkönnyebben felismerhető lepkefaja a nappali pávaszem. Kora tavasztól késő őszig két generációja gondoskodik, hogy a szemünk elé kerüljön ez a csodálatos lepke. A kárminvörös szárnyain elhelyezkedő négy, a pávatoll tetején lévő szemre emlékeztető feltűnő folt adta a lepke nevét. Ezek a kékes-fehéres szemet utánzó mintázatok a ragadozók (elsősorban a madarak) elriasztását szolgálják. 
Nyári nemzedéke teljes pompában

Táplálkozó nappali pávaszem, virágzó réten
Összezárt szárnyakkal
Nem ragaszkodik sem az erdőkhöz, sem a rétekhez, ahol éppen nyíló virág van, ott számítani lehet a jelenlétére, legyen az a tavaszi erdők alján nyíló keltike, májusban az erdőszéleken nyíló bodza, a réteket fehér takaróként fedő margaréta, vagy a kertek számtalan nektárdús virága. Sőt, kertekben ősszel látni a leggyakrabban, ahol az atalanta lepkével együtt a lehullott gyümölcsökből szívogatják az édes nedveket.
Hernyói csak a csalánt fogadják el tápláléknövényként. Ez a mindenhol felbukkanó jó védelmet biztosító, csípős növény garantálja a következő generációk fennmaradását. 
Májusban kel ki a nyári nemzedéke, majd ősz felé a második, ami áttelel és velük találkozhatunk a következő év tavaszán. A hideg évszakot faodvakban, de akár pincék, épületek védett zugaiban is átvészelhetik. Kellemes, enyhe időben, akár már februárban megjelenhetnek.
Védett.
Eszmei értéke: 5000 Ft

Nyárvégi napozó példány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez történt 2021-ben

Rövid összefoglaló 2021. évben tapasztalt természeti csodáiról. Újra előkerültek a zöld varangyok. Ami azért is lényeges, mert az év kétéltű...